U bent hier: Home / Offertes voor uw VvE / Buitenzonwering

Voordat u een offerte aanvraagt voor buitenzonwering voor uw VvE

Waarom zonwering zult u misschien denken. Nederland is nu niet bepaald een land dat bekend staat om zijn zonnige klimaat. Toch, als we de langjarige gemiddelden van het KNMI in De Bilt bekijken blijkt dat gemiddeld per jaar 1524 uur de zon schijnt. In de maand met de minste zonneschijn (december) bedraagt het aantal zonne-uren gemiddeld 44 en in de maand met de meeste zonneschijn (juli) is dit getal 144.

Zonwering en appartementen: een praktische handleiding. 

De zon is geweldig voor vakantiegangers, maar minder prettig voor uw woning. Door zonnewarmte kan de temperatuur in woningen en met name in appartementen onaangenaam hoog oplopen. Bovendien heeft zonlicht zeer nadelige effecten op uw interieur. Meubels kunnen verkleuren (bij meubels die zijn bekleed met leder is het verkleurend effect berucht) terwijl de levensduur van uw inrichting nadelig wordt beïnvloed door zonlicht. Ook voor elektrische apparaten is het langdurig blootstaan aan zonlicht nadelig. Kortom, voldoende aanleiding om over zonwering te gaan nadenken. 

Als bewoners van een appartement de aanschaf van buitenzonwering overwegen is dat een besluit die men niet zonder meer zelfstandig kan nemen. Het is een beslissing waaraan nogal wat verschillende aspecten kleven. In dit artikel zal worden ingegaan op de juridische aspecten van aanschaf van zonweringen door appartementsbewoners, terwijl tevens een beschrijving zal worden gegeven van de meest voorkomende typen buitenzonwering. 

We beperken we ons hier tot buitenzonwering. Raamdecoratieproducten vaak ook binnenzonwering genoemd blijven buiten behandeling in dit artikel. De reden is dat deze producten vaak technisch minder gecompliceerd zijn, terwijl de Vereniging Van Eigenaren (VVE) geen bepalingen in de splitsingsakte of het reglement kent die het gebruik van raamdecoratieproducten beperkt. 

Heel anders is het met buitenzonwering. Indien een appartementseigenaar individueel, of als de VVE als collectief buitenzonwering wil aanschaffen is het zaak allereerst te kijken in de splitsingsakte en het splitsingsreglement of er beperkende bepalingen zijn. Sommige splitsingsakten of reglementen verbieden zelfs de montage van buitenzonwering, andere VVE's staan wel de montage van buitenzonweringen toe. Vaak worden dan echter wel duidelijke voorwaarden gesteld, zoals met betrekking tot het type scherm, de wijze van montage, de kleur van het doek etc.. Ook indien de kleine lettertjes van de VVE in het geheel niets zeggen over buitenzonwering, mag u er nog niet van uitgaan dat u zonder meer uw gang kunt gaan. Immers vele reglementen kennen toch een bepaling die zegt dat het een bewoner niet is toegestaan iets aan de buitengevel van het appartement te monteren zonder toestemming van de VVE. Bovendien, en dit geldt met name bij nieuwe appartementencomplexen, zal er toestemming moeten zijn van de architect aangezien deze het auteursrecht bezit op zijn ontwerp en de gebruiker van het gebouw niet zonder meer ingrepen mag verrichten die het ontwerp aantasten. Tenslotte kan het nodig zijn (afhankelijk van de gemeentelijke voorschriften) om toestemming te krijgen van de afdeling Bouw en Woningtoezicht van uw gemeente. Een goed zonweringbedrijf kan u op dit terrein adviseren. 

Na deze formele beschouwing wordt het tijd om aan de zonwering zelf te gaan denken. 

De belangrijkste typen buitenzonwering. 

1. Uitvalscherm 
Een uitvalscherm is een van de meest voorkomende zonneschermen. Ideaal indien men er niet onderdoor hoeft te lopen en er geen deuren zijn. Afhankelijk van de plaats en toepassing van het scherm kan men kiezen uit normale of extra windvaste schermen. 

2. Knikarmschermen 
Een knikarmsysteem biedt de meeste mogelijkheden. Knikarmschermen worden vanwege hun stevige constructie en mooie aangezicht vooral bij grote terrassen of brede balkons toegepast. Wel moet de gevel waartegen de knikarmen worden bevestigd, voldoende stevig zijn om de druk te kunnen opvangen. 

3. Balkonarmschermen 
Deze armconstructie wordt toegepast onder balkons. Om ook het zonwerend effect van het overhangende balkon bij de zonwering te betrekken, wordt de doekrol zo ver mogelijk naar voren geplaatst. Door de sterk gebogen vorm van de armen nemen deze weinig ruimte in beslag. 

4. Markisolet 
Dit type zonwering kenmerkt zich door een “geknikte” doeklijn. Voordelen van dit systeem zijn de goede windbestendigheid en de geringe zijdelingse penetratie van de zon. Dit systeem wordt vooral toegepast bij zeer hoge raampartijen. 

5. Screens 
Deze zonneschermen zijn weinig windgevoelig en juist daarom zeer geschikt voor toepassing bij hoge gevels. Ze worden neergelaten en omhoog gehaald via railgeleiders. Deze verticaal hangende schermen zijn doorgaans optimaal zon- en warmtewerend en gemaakt van glasvezeldoek. Naar buiten draaiende ramen kunnen een bezwaar opleveren voor toepassing van dit type zonwering. Een voordeel van vlakhangende zonneschermen is de uitstekende bescherming bij lage zonnestanden. 
Dit type zonwering wordt vaak toegepast bij gebouwen met een moderne architectuur. 

6. Markiezen 
Een markies geeft als geen andere zonwering een klassieke uitstraling aan het pand. Voor appartementen wordt deze vorm van zonwering uitsluitend toegepast bij een klassieke bouwstijl, bijvoorbeeld voor gerenoveerde gebouwen die tot appartementencomplex zijn verbouwd. Belangrijk pluspunt van een markies als zonwering is dat deze de beste bescherming geeft tegen van opzij invallende zon: de zijkanten zijn immers gesloten. Een ander voordeel van de markies is bijvoorbeeld de windvastheid. De moderne markiezen kunnen zonder enig probleem buiten “overwinteren”, want het veelal in hout of aluminium uitgevoerde frame, de houten of aluminium kap en het synthetische doek zijn volledig bestand tegen onze winters. 

Elektrische bediening 

Met een elektrisch bediend zonnescherm zijn slingers en optrekbanden overbodig. Met behulp van een schakelaar zet u uw zonnescherm(en) in de gewenste positie. Onzichtbare buismotoren leveren daarbij de kracht. Dat betekent comfort, veiligheid en optimale bewegingsvrijheid. Extra bedieningscomfort wordt gerealiseerd met behulp van een afstandsbediening, tijdklok, zon- en windautomaat of een combinatie hiervan.

Vraag nu uw offerte aan